Eng version

СЬОГОДНІ ТА ЗАВТРА УРОКІВ НЕ БУДЕ

|slider|

|slider|

Сьогодні та завтра уроків не буде

 

Учні чернігівської школи з початку навчального року готуються до омріяного випускного: шиють сукні, вчаться танцювати шкільний вальс. Але повномасштабне російське вторгнення в Україну перериває їхні плани. Підлітки разом з рідними ховаються у підвалах, живуть у страху та невідомості. Хтось намагається виїхати з міста, та евакуаційні колони розстрілюють. Один місяць, один тиждень та один день Чернігів у облозі. Місто на порозі гуманітарної катастрофи, багато мирних жителів гине від обстрілів.

 

Після відступу російських військ – нарешті тиша. Місто оговтується від пережитого жаху. Випускники намагаються зрозуміти, чому росіяни зруйнували їхні життя та домівки. За час війни молодь змінюється: починає більше любити свою країну та місто, цінувати прості речі, для спілкування обирає українську мову, адже розуміє, що мова є маркером ідентичності, а з росіянами більше не хочеться мати нічого спільного. Випускники продовжують репетирувати та здійснюють свою мрію – танцюють вальс у рідному Чернігові.

 

Документальний фільм «Сьогодні та завтра уроків не буде» – це портрет покоління молодих українців, які мріяли про світле майбуття, але опинились у горнилі великої війни.

 

 

Режисер – Сашко Брама
Продюсерка – Люда Баталова
Оператори – Сашко Брама, Люда Баталова, Ірина Степаняк, Вячеслав Корбут
Водії – Макс Килимник, Ірина Степаняк

 

У фільмі знімались: Анастасія Науменко, Дарина Мала, Карина Корміліцина, Анна Гапон, Іванна Соловей, Анастасія Герасименко, Артем Христенко, Віктор Трухан, Михайло Мащенко.

 

За підтримки: Documenting Ukraine (IWM), Global Short Docs Forum 2023 від One World Media

 

Партнери: NZZ Format (Швейцарія), Lyfta (Велика Британія), OKO.press (Польща), Фундація польсько-німецької співпраці

 

Дякуємо резиденції Symbolum Sacrum, Олексію Соловйову, Lisya Yafet, Rosemary Olufemi, Lali Houghton, Jesper Osmund, Flora Gregory, Dominique Young, Markus Stein, Чернігівській ЗОШ І–ІІІ ступеня № 34.